Hraničný priechod s Ukrajinou rekonštruujú

15.09.2008 Snina

Ubľa/Snina 15. septembra (TASR) - Rekonštrukčné práce, ktoré majú zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb a zabezpečiť komfort pre cestujúcich, sú dôvodom, kvôli ktorému je slovensko-ukrajinský cestný hraničný ...
Predpokladaná výška investičných nákladov spojených s rekonštrukciou a inžinierskymi činnosťami predstavuje do 50 miliónov Sk (1.659.695,94 eura). \"Vzhľadom k tomu, že spomínaná rekonštrukcia hraničného priechodu je rozsiahla a rekonštrukčné práce nie je možné vykonať za prevádzky, bolo potrebné úplne uzavrieť tento hraničný priechod v dovoze i vo vývoze, \" uviedla dnes pre TASR hovorkyňa bratislavského generálneho colného riaditeľstva Martina Kereková. Dodala, že počas rekonštrukcie hraničného priechodu, ktorá potrvá do 10. decembra, dôjde k prestavbe administratívnej budovy a úprave prestrešenia.
Výstavba súčasného priechodu bola ukončená v decembri 1994. Počas prevádzkovania na montovaných objektoch a ostatných zariadeniach nebola vykonaná žiadna rozsiahla oprava. Po vstupe SR do Európskej únie a schengenského priestoru sa priechod z technického, ale aj kapacitného hľadiska stal nevyhovujúci. \"Počítame s výstavou murovanej jednopodlažnej administratívno-prevádzkovej budovy a so všetkými potrebnými inžinierskymi sieťami. Zároveň bude zrenovovaný priestor pre výkon služby s pracoviskami pre colné a pasové orgány, \" doplnila hovorkyňa. Dodala, že súčasné prestrešenie priestoru bude rozšírené spolu s verejným osvetlením. Súčasťou rekonštrukcie bude aj vybudovanie bezpečnostného systému celého areálu, ako aj zlepšenie podmienok pre samotných cestujúcich, ktorým pribudnú nové sociálne zariadenia.
Od januára do konca augusta prešlo hraničným priechodom v Ubli vyše 120 tisíc osobných dopravných prostriedkov do 3,5 tony a necelých 224 tisíc cestujúcich. Spomínaná štatistika vykazuje údaje len na vstupe na územie Slovenskej republiky. Počet vozidiel a cestujúcich na výstupe zo Slovenska je porovnateľný s údajmi na vstupe.
V čase rekonštrukcie je nákladná aj osobná doprava odklonená na hraničný priechod Vyšné Nemecké – Užhorod, ktorý je otvorený nepretržite. Peší cestujúci môžu využiť aj hraničný priechod Veľké Slemence – Maly Slemenci. Ten je pre verejnosť otvorený v čase od 8. do 20. hodiny denne.
 

Vyberte región